Warzywa, owoce i zboża są zwykle ubogie
tłuszczu i nie mają cholesterolu. Większość z nich to bogate źródła
błonnika, węglowodanów złożonych i witamin.
Poniżej znajduje się kilka wskazówek dotyczących dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych:
– Kokos jest bogaty w tłuszcze nasycone, a oliwki
są obfite w jednonienasycone tłuszcze i kalorie. ty
Powinien używać tych przedmiotów oszczędnie, aby ich uniknąć
za dużo kalorii z tłuszczu.
– Gdy gotowane są ziarna warzyw, tłuszcze nasycone
lub cholesterol jest nierzadko dodawany. Na przykład jajko
żółtka można dodawać do chleba albo choćby makaronu.
– Warzywa przetworzone, konserwowane lub konserwowane mogą
mają również dodatek sodu. Lepiej wybrać warzywa świeże bądź mrożone.
– Orzechy i nasiona mają zazwyczaj wysoką zawartość kalorii i
tłuszcz, chociaż większość tłuszczu jest wielonienasycona
lub jednonienasycone. Istnieje kilka odmian,
na przykład orzechy makadamie, które jednocześnie są bogate
tłuszcz nasycony.
Pokarmy obfite w rozpuszczalny błonnik są świetne
również wybór. Przykłady obejmują otręby owsiane,
płatki owsiane, fasola, groszek, otręby ryżowe, jęczmień i
nawet miazga jabłkowa.
Zawsze, gdy szukasz zdrowych wyborów żywieniowych,
zawsze myśl o przeczytaniu etykiety żywieniowej
lub informacje o jedzeniu. Możesz to
określić, co zawiera żywność oraz gdy jest duża
to faktycznie jest dla twojego ciała.
Mądrze dokonuj trafnych wyborów żywieniowych.