Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, dlatego była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina I jest sporo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednak witamina I jest nie jedynie wchłaniana bezpośrednio, ale jest też wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest to, iż spożywanie zbyt dużej ilości czystej witaminy A że być toksyczne. Istotne jest, by nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A może być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego niezbędne jest, by skupić się na uzyskaniu jak największej liczby beta-karotenu, który organizm może zmienić w witaminę A, zamiast spożywać wielkie ilości czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/
Sporo osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie dużej liczby marchwi pomaga widzieć w ciemności i jest toż spowodowane witaminą A, jaka jest wykonywana z dużego poziomu beta karotenu, który wybiera się w warzywach. Inne pokarmy, które są wysoki poziom beta karotenu, który można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest używany nie wyłącznie do tworzenia witaminy A, ale tenże w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, ponieważ nadmiar po przemianie w witaminę A jest stosowany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga także zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeśli są uszkodzone, żeby zapobiec infekcji. Dzieci także potrzebują dużo witaminy A, ażeby pomóc ich kościom i zębom w prawidłowym rozwoju. |