Istnieją dwa główne rodzaje witamin, witaminy rozpuszczalne w wodzie i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a sposób, w który organizm przechowuje albo nie gromadzi witamin pobranych z pożywienia, zależy z tego, jaki wtedy jest typ. Organizm nie może magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, iż dana osoba musi codziennie uzupełniać spożycie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osiem witamin z grupy B i witamina C to witaminy rozpuszczalne w wodzie i organizm nie może magazynować zawartości tych witamin.
Nie idzie po prostu o to, że organizm nie może przechowywać witamin rozpuszczalnych w wodzie, ale również witaminy rozpuszczalne w wodzie są łatwo niszczone przez niewłaściwe przechowywanie, obchodzenie się lub gotowanie żywności zawierającej te witaminy. W szczególności ważne jest, ażeby nie przegotować warzyw przez gotowanie, albowiem witaminy rozpuszczalne w wodzie są z nich wypłukiwane, ale brak możliwości przechowywania witamin rozpuszczalnych w wodzie można przezwyciężyć przez lekkie gotowanie lub gotowanie na parze i użycie wody z tego warzywa ugotowano sosy i sosy. Albowiem organizm nie może przechowywać witaminy C lub innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, ważne jest, ażeby jeść zbilansowaną dietę z co najmniej 5 porcjami owoców i warzyw, ażeby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość witamin do zastosowania w razie potrzeby, a kobieta nie cierpi. z niedoboru witamin spowodowanego niezdolnością organizmu do magazynowania zawartości witamin.
Z innej strony organizm może przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ciało będzie przechowywać zawartość witamin w celach tłuszczowych, by można je było zastosować w razie potrzeby, a kobieta nie musi jeść tak wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tak nierzadko, jak posiada toż znaczenie w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Komórki tłuszczowe przechowują witaminy A, D, E i K, ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Znaczące jest również prawidłowe przechowywanie suplementów witaminowych, aby nie osłabić ich dobroczynnych właściwości. Najlepszym sposobem przechowywania suplementów witaminowych jest pojemnik z zakręcaną pokrywą i umieszczanie go w suchym miejscu. Przechowując suplementy witaminowe, znaczące jest też, aby sprawdzić, albo nie były przechowywane dłużej niż data przydatności do spożycia. Nie wolno zagwarantować zawartości witamin w suplementach, jeśli przechowujesz tabletki witaminowe po upływie terminu ich przydatności do spożycia.