Trochę wiadomości na temat witaminy A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, dlatego była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina I jest sporo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednak witamina I jest nie jedynie wchłaniana bezpośrednio, ale jest też wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Continue reading

Witamina A

Zastanawiasz się jak na skórę działa witamina A? W których produktach jej poszukiwać? Przyjrzymy się rozmaitym formom tej witaminy, dzięki czemu będziesz mogła określić, która z nich najlepiej wpływa na skórę.

Witaminy ważne dla zdrowia i wyglądu?

Witaminy to konieczność do utrzymania właściwego stanu wielorakich funkcji organizmu. Jedzenie pokarmów bogatych w składniki odżywcze, przyjmowanie suplementów z witaminami i stosowanie produktów bogatych w witaminy jest nader pożądane nie tylko dla Twojego zdrowia, ale i wyglądu. Obok poprawy jakości cery, witaminy mogą być również pożądane w leczeniu rozmaitych chorób skóry.

Czym jest witamina A

Witamina A jest nieodzownym składnikiem odżywczym, który poprawia zdrowie skóry, oczu oraz funkcje odpornościowe.

Można ją podzielić na dwie grupy:

– retinoidy,

– kartoneoidy.

Retinoidy:

Witamina A jest przekształcana w retinol przez wątrobę, później jest magazynowana lub transportowana poprzez układ limfatyczny do komórek w całym organizmie.

Skóra reaguje na retinoidy i łatwo pochłania witaminę A po użyciu miejscowym. Retinol stymuluje produkcję nowych komórek skóry. Zaleca się go w leczeniu trądziku.

Kartenoidy

Są obfite w przeciwutleniacze. Dieta zasobna w kartenoidy, np. beta-karoten, może zapobiegać zniszczeniom komórek, przedwczesnemu starzeniu się cery i innym chorobom skóry.

Gdzie wystepuje witamina A?

Spożywanie wytworów zawierających witaminę A jest dobrym sposobem na utrzymanie zdrowia skóry.

Retinoidy można znaleźć między innymi w takich produktach:

– łosoś,

– wątroba wołowa,

– produkty mleczne np. mleko, masło i ser cheddar,

– jajka,

Kartenoidymożna znaleźć między innymi w takich produktach:

– marchew,

– pomidory,

– słodkie ziemniaki,

– zielone warzywa liściaste,

– owoce, takie jak mango, morele i śliwki.

https://blogmedyczny.eu/