Witamina B5

Witamina B5 jest jeszcze znana jako kwas pantotenowy. Witamina B5 jest najbardziej korzystną ze wszystkich witamin i znajduje się w wszelkim rodzaju żywności. W rzeczywistości niemożliwe jest, ażeby osoba spożywała mniej witaminy B5, niż potrzebuje. Oznacza to, że istnieje duże prawdopodobieństwo, iż dana osoba może mieć niedobór witaminy B5. Continue reading

Trochę wiadomości na temat witaminy A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, dlatego była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina I jest sporo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednak witamina I jest nie jedynie wchłaniana bezpośrednio, ale jest też wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Continue reading

Witaminy – w jaki sposób je przechowywać

Istnieją dwa główne rodzaje witamin, witaminy rozpuszczalne w wodzie i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a sposób, w który organizm przechowuje albo nie gromadzi witamin pobranych z pożywienia, zależy z tego, jaki wtedy jest typ. Organizm nie może magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, iż ​​dana osoba musi codziennie uzupełniać spożycie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osiem witamin z grupy B i witamina C to witaminy rozpuszczalne w wodzie i organizm nie może magazynować zawartości tych witamin.

Continue reading